Vredeskalender 1935

J.H. Molier

logo

Collectie


naar hoofdmenu

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

afbeelding kalender Nevenstaand ziet u het ontwerp voor een vredeskalender van de hand van de bekende reclame-ontwerper J.H. Molier (19041998).

De originele tekening van deze kalenderplaat kwam onlangs in het bezit van ons museum. Ze werd ons geschonken door mevrouw R. Rosier, de levensgezellin van de heer Molier.

JACOBUS HENRI (KOOS) MOLIER (1904 - 1998)

Aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag,
behaalde Koos Molier de Middelbare Akte tekenen. Naast zijn werk
als tekenleraar werd een eigen reclamebureau gestart, studio Molier, samen met zijn vrouw.

Gedurende tien laar schreef en illustreerde hij voor de krant 'Het Vaderland' de stripverhalen: 'De lotgevallen van Meneer Adriaan' en 'De Wonderlijke Uitvindingen van Mijnheer Vliegwiel'.
En daarmee staat hij nu te boek als de eerste science-fiction striptekenaar van vóór de oorlog.

foto Molier Zijn vroege stijl kenmerkt zich door een strak lijnenspel; later werd zijn stijl losser, maar steeds figuratief. Hij eindigde zijn loopbaan als freelance illustrator en illustreerde o.a. schoolboeken, zoals de Novem-reeks (Geschiedenis) voor het middelbaar onderwijs. Ook heeft hij sonnetten geschreven, inmiddels uitgegeven in de bundel ‘Uit het slib van mijn ziel’.

Als hobby speelde hij piano en kerkorgel, uitsluitend improvisatie. Zijn hang naar mystiek en spiritualiteit uitte zich o.a. door het verzamelen van kruisen, crucifixen en heiligenbeeldjes.

hoofdmenu     info museum     uw reactie

Laatst gewijzigd: 25 april 2003