Vredeslantaarn

Klaas Rol

logo

Collectie


naar hoofdmenu terug naar vorige pagina

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

foto van de vredeslantaarn Uit de nalatenschap van Klaas Rol (1919-2003) kregen wij de hiernaast afgebeelde 'vredeslantaarn'.
De lantaarn is 9 cm hoog, uit metaal gezaagd en voorzien van een kaars in het midden.
De vier zijden van de lantaarn geven het bekende beeld weer van de 'omsmeder' die zwaarden tot ploegscharen omsmeedt.

vredeslantaarn op hoed gedragen Bij vredesdemonstraties droeg Klaas de lantaarn op zijn hoed. Dit is op nevenstaande foto, genomen op 29-10-1983, te zien.

foto van Klaas Rol Foto van Klaas Rol genomen in 1979. Op de achtergrond een beeldje van Don Quichot, zo voelde hij zich meermaals.

het huis van Klaas Rol met affiches tegen kernbewapening Vooral in de Zaanstreek, waar hij woonde, waren Klaas Rol en zijn vrouw Niesje Brasser bekende vredesactivisten. Ze staken hun mening dan ook niet onder stoelen of banken, zoals te zien is op nevenstaande foto van hun huis (Krommeniedijk 19).

De kranten stonden er vol van toen zij in 1985 van het gas werden afgesloten omdat ze f 5,72 van de rekening weigerden te betalen. Dit was een actie tegen de plaatsing van kruisraketten in ons land. Het bedragje stond symbool voor de kosten die de burger via de btw in rekening werden gebracht voor die plaatsing.

Uit de nalatenschap van Klaas Rol zijn in onze collectie behalve de 'vredeslantaarn' ook opgenomen: een sjabloon waarmee hij vredesduiven schilderde, foto's en krantenknipsels.

hoofdmenu     info museum     uw reactie

Laatst gewijzigd: 23 februari 2004