Wat is en doet het
Museum voor Vrede en Geweldloosheid?

logo

info

naar hoofdmenu
terug naar vorige pagina

naar reactieformulier

Geweld op straat, geweld op tv, geweld tussen etnische groepen, geweld tussen staten. De media staan er elke dag weer bol van. Het lijkt wel of we vast aan het lopen zijn in een cultuur van geweld.
Maar dat is natuurlijk niet wat we met z’n allen willen. Leven in een vreedzame samenleving dat is toch eigenlijk waar we allemaal naar streven.
Een onbereikbaar ideaal? Mensen zijn toch redelijke wezens en nog goed in het oplossen van 'onmogelijke' problemen ook?
Samen de weg zoeken naar een 'Cultuur van Vrede en Geweldloosheid'! Om een bijdrage daaraan te leveren, daarom namen we dit initiatief.

Een vredesmuseum

Over de hele wereld zijn er vele vredesmusea. Op vaak originele en inspirerende wijze spreken zij het publiek aan. Tot dusverre zijn Nederland en Vlaanderen op dit gebied iets achtergebleven. Om daar wat aan te doen richtten in 1995 een groot aantal vredesorganisaties een Stichting op om te komen tot een Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
In 1999 ging het museum van start. Nog niet met een eigen onderkomen maar wel met rondreizende tentoonstellingen en een eigen – drukbezochte – website.
Ons museum is aangesloten bij het wereldwijde 'Internationale Netwerk van Vredesmusea', dat als NGO door de Verenigde Naties is erkend.

Onze tentoonstellingen

We begonnen met de door het Berlijnse Anti-Kriegs Museum beschikbaar gestelde tentoonstelling 'Onderdrukking en Bevrijding' over het droevig lot van Duitse dienstweigeraars tijdens de oorlog 1939-’45. Deze expositie is ondertussen op vele plaatsen in Nederland vertoond.

Thans beschikt ons museum daarnaast over een flink aantaal andere tentoonstellingen. Enkele titels: Mahatma Gandhi, De Loopgravenoorlog van Tardi, Hiroshima, Kernwapens Illegaal, Indonesië-weigeraars, Tropenkolder of Idealisme, Gedeelde Visie, Mensenrechten. Verder beschikken we over een verzameling historische affiches en boeken, een computerquiz over geweld op de tv en een aardige verzameling videobanden. Ook is er in onze depots nog veel los materiaal dat wacht op verdere bewerking.

Er wordt ook aandacht besteed aan het samenstellen van nieuwe tentoonstellingen. Zo kwam de tentoonstelling 'Vergeven - Verzoenen' gereed, 24 verhalen van mensen die het belang van vergeven en verzoenen hebben leren inzien.

Klik hier voor een volledig overzicht van de voor uitleen beschikbare tentoonstellingen en hier als u wilt weten waar er de komende tijd tentoonstellingen zijn.

www.vredesmuseum.nl

Onze website, die nu al ruim 150.000 bezoekers – waaronder veel jongeren – per jaar trekt, moet uitgroeien tot een echt Vredesmuseum op Internet. Nu al vindt u er veel inhoudelijk materiaal o.a. de kleurrijke tentoonstelling 'Gedeelde Visie', de geschiedenis van de vredesbeweging geïllustreerd met kunstuitingen. Verder een korte geschiedenis van de Nederlandse vredesbeweging en – wat uitgebreider – de Vrouwenvredesbeweging.

Daarnaast veel informatie over ons museum, een tentoonstellingsagenda, een galerie met moderne vredeskunst, vredesgedichten, veel links naar de sites van andere (buitenlandse) vredesmusea, enz.

Gewerkt wordt momenteel aan de Internetversie van de tentoonstelling 'Kernwapens Illegaal' en de uitbouw van het onderdeel 'Muziek en Vrede'.

In de Museumwinkel vindt u o.a. unieke coöperatieve gezelschapsspellen, originele 'gebroken geweertjes', boeken en kaarten.

Vredesboot

Reeds vanaf de oprichting streven wij naar een varend vredesmuseum. Een geweldig idee maar ook één dat hoge financiële en organisatorische eisen stelt.
De steun van meer donateurs en vrijwilligers is nodig om het te kunnen verwezenlijken.

U kunt ons steunen door:

  • donateur te worden voor minimaal € 5,-- per jaar.
  • een éénmalige bijdrage te storten.
  • uw werkzaamheid als vrijwilliger (onkosten worden vergoed).

De Stichting Museum voor Vrede en Geweldloosheid is een door de Belastingdienst erkende het algemeen nut beogende instelling, een ANBI. Giften aan ons zijn dus aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting.

Middels ons contactblad 'De Vredesboot' houden we onze donateurs en belangstellenden van de stand van zaken op de hoogte. 'De Vredesboot' verschijnt 2 x per jaar.

U kunt uzelf aanmelden als donateur of vrijwilliger via het reactieformulier of via de contactadressen.

hoofdmenu    uw reactie