Onderdrukking en Bevrijding

tentoonstelling over dienstweigeraars en deserteurs in Nazi Duitsland

logo


naar hoofdmenu

naar tentoonstellingsagenda informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Een tentoonstelling over moedige mensen die in zeer moeilijke omstandigheden 'nee' zeiden tegen oorlog en geweld.

In 1989 begon de Friedensbibliothek-Antikriegsmuseum in Berlijn met een moeizame speurtocht naar de vergeten geschiedenis van dienstweigeraars en deserteurs ten tijde van het Derde Rijk. Uit vergeelde familie-albums stelde het museum een beklemmende expositie samen van die Duitsers die niet mee wensten te werken aan Hitlers vernietigingsmachine. Jonge mensen die om principiele redenen weigerden dienst te nemen of soldaten die executies van onschuldige slachtoffers afwezen en deze humane houding met de dood moesten bekopen.

Op de tentoonstelling zijn hun (laatste) brieven te lezen, aangevuld met foto's en teksten van onder andere Heinrich Böll, zelf een deserteur. Het was voor het Berlijnse museum vaak zeer lastig dit materiaal te bemachtigen, omdat veel mensen er liever niet aan herinnerd wilden worden, dat er een familielid als dienstweigeraar of deserteur was terechtgesteld.

Bij deze tentoonstelling hoort een brochure (€ 0,50) met de vertaling van de Duitse teksten.

In onze bibliotheek is aanwezig het boek 'Duitse dienstweigeraars tijdens WO-II', geschreven door Norbert Haase.

Wat de pers schreef over deze tentoonstelling.
Klik hier voor informatie over het lenen van deze tentoonstelling.

Tentoonstelling Duitse dienstweigeraars in WO II Tentoonstelling Duitse dienstweigeraars in WO II Tentoonstelling Duitse dienstweigeraars in WO II Tentoonstelling Duitse dienstweigeraars in WO II