Nee tegen kernwapens

logo

Kernwapens Illegaal

paneel 20

naar hoofdmenu

naar volgende pagina naar vorige pagina naar voorwoord en inhoudsopgave naar laatste pagina

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

foto man met spandoek Boycot Frankrijk. Over de hele wereld wordt van alles gedaan om de aandacht van de Franse president te trekken. Men wil dat Chirac de kernproeven op Mururoa laat stoppen. Desondanks gaan de proeven door. De regeringen van europeese landen zwijgen. (Hebben zij ook belang bij een Eurobom?)

foto stralingsslachtoffer Elize Leijten, onvermoeibare activist, draagt een masker, waarmee ze een stralingsslachtoffer uitbeeld. Ze staat bij de ingang van het Vredespaleis. De rechters die langs komen rijden op weg naar de hoorzittingen worden op deze wijze geconfronteerd met het menselijk lijden van slachtoffers van radio-actieve straling. Elize stelt dit keer op keer tegenover de abstacte bewoordingen waarin de verklaringen geformuleerd zijn. In de rechtzaal worden voor en tegen van officiële toestemming om elkaar gruwelijk te verminken in felle pleidooien vervat. Over de juridische begrip 'onnodig leed' is men het totaal oneens.

Japanse activiste
Japanse schrijfster/activiste voor het Vredespaleis.

Reciterende Boedhistische monnik
Gedurende de drie weken van de openbare hoorzittingen waarin de landen hun verklaringen afleggen, reciteren Boedhistische monniken uit binnen- en buitenland, voor het Vredespaleis, mantra's om een positieve uitspraak te verkrijgen. Hoewel de buurt heftig reageert op de onbekende klanken en de politie erbij gehaald wordt om ze te doen stoppen, gaan ze door met zingen, begeleid door een eentonige drum, tot de gunstige uitspraak verkregen is.

Entree Vredespaleis
Hier wordt internationaal gebied van de Verenigde Naties betreden. Betrokkenen willen de openbare procedure bijwonen, waar de landen hun schriftelijke verklaringen omtrent kernwapens mondeling toelichten.

hoofdmenu     volgende     vorige     inhoud     laatste

Laatst gewijzigd: 12 september 2003