Zitting Internationaal Gerechtshof

logo

Kernwapens Illegaal

paneel 21

naar hoofdmenu

naar volgende pagina naar vorige pagina naar voorwoord en inhoudsopgave naar laatste pagina

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

overzicht zittingszaal Den Haag, 30 oktober 1995. Zitting van het hoogste rechtsorgaan ter wereld, het Internationaal Gerechtshof (International Court of Justice), gaat beginnen.
De voorzitter van de 14 hoge rechters uit verschillende landen is de Algerijnse president van het Internationaal Gerechtshof. De Vice-president is een Amerikaan, verder zijn er rechters o.a. uit Japan, Frankrijk, China, Duitsland, de Russische Federatie en Madagascar. Er bevindt zich één vrouw onder de rechters. Zij komt uit Engeland.

De eerste verklaring die wordt afgelegd is van Australië. Tot stomme verbazing van de internationale juristen en het publiek spreekt Australië zich uit tegen kernwapens. De bevolking rond de Pacific oefende grote druk uit. Zij voelde zich ten zeerste bedreigd tengevolge van de proeven op Mururoa. Mede hierdoor maakte Australië uiteindelijk de laatste nacht een totale omslag!


Ingang Vredespaleis
Het Internationaal Gerechtshof zetelt in het Vredespaleis te Den Haag. Het Vredespaleis met tuinen en gebeeldhouwde hekken werd geschonken, door de landen van de wereld aan de Verenigde Naties.

Juristen voor de vrede voor het Vredepaleis
Vertegenwoordigster van het Wold Court Project Nederland en secretaris van de International Association Laywers against Nuclear Arms, IALANA, werken keihard achter de schermen en volgen de hoorzittingen op de voet. Elke dag geven zij persberichten uit aan het ANP. De berichten worden door de pers niet of nauwelijks opgepakt.

hoofdmenu     volgende     vorige     inhoud     laatste

Laatst gewijzigd: 12 september 2003