De hoorzitting

logo

Kernwapens Illegaal

paneel 23

naar hoofdmenu

naar volgende pagina naar vorige pagina naar voorwoord en inhoudsopgave naar laatste pagina

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

foto pleiters namens QatarDe Minister van Justitie en een rechtsgeleerde uit Qatar spreken zich fel uit tegen kernwapens.

foto Engelse pleiter De Engelse pleiters (met witte vlechtpruiken) zijn ervan overtuigd dat ze kernwapens mogen hebben. Ze zijn sterk gekant tegen de hele procedure in het Gerechtshof. Tijdens het voorlezen van hun officiële verklaring, roepen zij herhaaldelijk: "This is nonsense, this is nonsense". Dit betreft de eis om kernwapens te verbieden.

De Franse pleiters (in lang rood gewaad) waren hen al voorgegaan in een emotioneel pleidooi voor het behoud van kernwapens en het recht ze in te mogen zetten. Zij stellen het geduld van het Hof en het publiek op de proef door veel extra tijd te vragen. Ze weiden uit over het feit dat zij niet van plan zijn ooit eco-tax te zullen betalen over het vervuilen van de zeeën en oceanen rond Mururoa.

sfeerbeeld hoorzitting Bij verrassing verschijnt Zimbabwe op het laatste moment. Dit gebeurt meteen nadat UK en USA zich minachtend hebben uitgelaten over de hele procedure.
Hen irriteert vooral dat de Wereldgezondheidsorganisatie de procedure op gang heeft gezet. De WHO is volgens hen totaal niet bevoegd zich er mee in te laten, zij zou slechts bevoegd zijn om de miljoenen stervenden en gewonden op te vangen die er bij een moderne kernramp zullen zijn; en dit is nu juist datgene waar de WHO zich niet toe in staat acht.

De volgorde, waarin de landen hun verklaringen afleggen gaat volgens het alfabet. Men neemt algemeen aan dat de USA het laatste 'statement' aflegt. Het is het Afrikaanse land Zimbabwe echter toch nog gelukt om, ondanks grote tegendruk van de Verenigde Staten, op tijd te verschijnen om de slotverklaring over kernwapens af te leggen. De pleiter van Zimbabwe geeft aan dat 'de obscene fascinatie met massavernietingswapens' hem totaal onbegrijpelijk voorkomt. Wat internationaal recht betreft geldt voor Zimbabwe vooral één regel: het recht op leven van ieder mens. Dit was ook de strekking van de verklaring van Maleisië.

hoofdmenu     volgende     vorige     inhoud     laatste

Laatst gewijzigd: 14 oktober 2004