Conventionele en massavernietigingswapens

logo

Kernwapens Illegaal

paneel 3

naar hoofdmenu

naar volgende pagina naar vorige pagina naar voorwoord en inhoudsopgave naar laatste pagina

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

poster tegen chemische, biologische en kernwapens

Er zijn twee soorten wapens: 'Conventionele wapens' die vooral bedoeld zijn om een militaire vijand te vernietigen (bases, legers, tanks, enz.) en 'massavernietigingswapens'. Dat zijn de z.g.n. ABC-wapens: Atoom-, Biologische en Chemische wapens, die ontworpen zijn om hele landen en volken weg te vagen. Over biologische en chemische wapens is men het eens: ze zijn verboden onder internationaal recht. Maar over atoomwapens (nu ook nucleaire wapens of kernwapens genoemd) bestaan grote meningsverschillen. Er worden nog steeds nieuwe kernwapens ontwikkeld, ondanks de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van 8 juli 1996. (Zie paneel: Gang van de mens naar het Internationaal Gerecht: World Court Project).Wat is een kernwapen, en wat zit er in?
  1. Een kernwapen is een massavernietigingswapen dat z'n explosieve kracht ontleent aan atoomsplijting of atoomfusie. Er komt heel veel energie vrij in zeer korte tijd. Ter vergelijking: alle energie die een kerncentrale in jaren produceert, komt nu binnen één seconde vrij.
  2. Een belangrijke grondstof voor kernwapens is plutonium. Het is een kunstmatig element dat van nature niet op aarde voorkomt. Behalve radio-actief is plutonium ook zeer giftig: het wordt wel de meest giftige stof genoemd die bekend is. Minder dan 1 miljoenste gram kan al kankerverwekkend zijn. Het blijft honderdduizenden jaren radio-actief, dat is langer dan de menselijke beschaving oud is.
hoofdmenu     volgende     vorige     inhoud     laatste

Laatst gewijzigd: 6 augustus 2001