Vladimir Khodosok

logo

vergeving
verzoening

verhaal 9


foto familie Khodosok "Ik vergeef degenen die verantwoordelijk waren niet. Zou u dat doen?"

26 april 1986 vond in de Sovjet Unie 's werelds grootste nucleaire catastrofe plaats. Het ongeval in de kerncen-trale van Tsjernobyl besmette 155.000 km2 grondgebied; het woongebied van 7 miljoen mensen.

De 17-jarige Sasha Khodosok, die toen 2 jaar was, woonde met zijn familie in de besmette stad Braghin.
Pas in 1990, 4 jaar na het ongeluk, verhuisde de familie naar een 'schone' stad, 20 kilometer verderop. In 1998 werd bij Sasha schildklierkanker geconstateerd - de enige jeugdkanker waarvan vaststaat dat deze in verband staat met straling. Zijn ouders, Vladimir en Ludmile Khodosok, zijn inmiddels ook invalide.

Er wordt gezegd, dat wat in Chernobyl gebeurde een ongeluk was, maar zij die ervoor verantwoordelijk zijn, zijn nooit ter verantwoording geroepen. Sasha heeft schildklierkanker, maar er is geen geld om voor hem het verse voedsel te kopen dat hem gezond moet houden. Na de ontbinding van de Communistische Partij werden de voormalige leden zakenlui en namen ons geld in beslag. Ik had 6.000 roebels op de bank gespaard, maar ik mocht er maar 500 opnemen. De rest verdween in de zakken van anderen.

Er was geen schadeloosstelling. We werkten allemaal in de buurt van Chernobyl. Destijds was ik lid van een collectieve boerderij. Ik en andere boeren moesten hooi en gereedschappen uit het besmette gebied naar het schone gebied brengen. Niemand vertelde ons, dat we onze gezondheid in de waagschaal stelden. Nu heb ik chronische astma en mijn vrouw heeft oogproblemen. Sasha heeft kanker en we hebben een dochter die slechtziende is. Onze andere zoon stierf toen hij 12 was. Een slecht hart- en vaatstelsel was de officiële oorzaak die opgegeven werd. Niemand heeft zijn excuus aangeboden, niemand heeft wroeging getoond en niemand heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen. En dus vergeef ik degene die verantwoordelijk waren niet. Zou u het doen?

hoofdmenu    volgende    vorige    info museum    uw reactie

Laatst gewijzigd: 6 december 2004