Vredeskampen

Zicht op Vrede
paneel 15


naar hoofdmenu

naar volgende paneel naar vorige paneel naar voorwoord naar laatste paneel

© The Peace Museum

foto kapel Bij de nieuwe VS kruisrakettenbases in Greenham Common en Molesworth kwamen vredeskampen. In Molesworth - een niet-afgerasterd vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog - gebruikten de bewoners een deel van de basis om er Afrikaans koren op te verbouwen en om er een 'vredeskapel voor alle geloven' te bouwen met puin van een oude startbaan.

foto Moleworth Midden 1982 waren er kampen bij 16 militaire bases. De meeste werden voortdurend met ontruiming bedreigd, doch het kamp in Faslane (Schotland) kreeg juist praktische steun van de lokale autoriteiten.

CND kerstkaart De kampen vormden het brandpunt van blokkades en symbolische geweldloze acties. Bij een drie jaar durende 'sneeuwbalcampagne' waren 2.800 mensen betrokken die hekken doorknipten van 42 bases. Vele duizenden werden gearresteerd wegens andere daden van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Het vredeskamp in Faslane, thuisbasis van de Britse Trident atoomonderzeeŽrs, bestaat nog steeds evenals het kamp bij de VS spionagebasis te Menwith Hill.Sneeuwbalactie in het vredeskamp op Menwith Hill

poster Molesworth

naar hoofdmenu  naar volgende paneel  naar vorige paneel  naar voorwoord  naar laatste paneel