De kosten van het militarisme

Zicht op Vrede
paneel 18


naar hoofdmenu

naar volgende paneel naar vorige paneel naar voorwoord naar laatste paneel

© The Peace Museum

poster Sinds 1945 zijn er tenminste 20 miljoen mensen gedood in meer dan 100 oorlogen. In de moderne oorlogvoering zijn 95% van de slachtoffers burgers: onschuldige mannen, vrouwen en kinderen. Miljoenen mensen meer hebben te lijden van de gevolgen van oorlog: honger, ziekte, ontheemding en seksueel geweld.

Oorlog en militarisme veroorzaken ook indirect menselijk lijden door beslag te leggen op de hulpbronnen die anders zouden kunnen voorzien in de basisbehoeften van mensen. Het defensiebudget van de VS is groter dan ooit en Groot-BrittaniŽ besteedt 1,5 miljard pond per jaar alleen al aan de Trident atoomonderzeeŽrs, terwijl veel mensen behoorlijk onderwijs, huisvesting en medische zorg moeten ontberen.

poster landmijnen Het probleem van de militaire uitgaven is nog groter in de ontwikkelingslanden. In deze landen blijft er naast schuldaflossing en militaire uitgaven weinig ruimte over voor 'echte' ontwikkeling. Het resultaat is honger, ziekte en onrust onder de bevolking die weer leiden tot onderdrukking. Een cirkel van geweld die we nodig moeten doorbreken.


poster war no more
naar hoofdmenu  naar volgende paneel  naar vorige paneel  naar voorwoord  naar laatste paneel