Actievoeren tegen de wapenhandel

Zicht op Vrede
paneel 20


naar hoofdmenu

naar volgende paneel naar vorige paneel naar voorwoord naar laatste paneel

© The Peace Museum

De verkoop van wapens exporteert oorlog over de hele wereld.

In veel landen proberen vredesorganisaties de export van wapens te stoppen. Daarbij werken ze zoveel mogelijk samen met mensenrechtenorganisaties en ontwikkelingsorganisaties. In de eerste plaats zou de verkoop van wapens waarmee mensenrechten worden geschonden en aan landen in oorlogsregio’s verboden moeten worden. Helaas wordt aan wapens veel geld verdiend en willen regeringen hun eigen wapenindustrie graag steunen.

Dankzij de acties van vredesorganisaties zijn er in de Europese Unie wapenexportregels, die in elk geval de ergste uitwassen tegenhouden. Toch is de EU nog steeds een grote wapenexporteur.


Er bestaan een aantal internationale verdragen om specifieke wapens te verbieden, zoals het Landmijnenverdrag en het Clustermunitieverdrag. Deze wapens zijn in strijd met het oorlogsrecht, omdat ze nog vele jaren na de oorlog nieuwe slachtoffers maken.

Naast de legale wapenhandel is er ook een heleboel illegale handel, vooral in kleine wapens. Pogingen om dit aan banden te leggen stuiten onder andere op verzet uit de Verenigde Staten, waar het recht op wapenbezit in de Grondwet is vastgelegd.

Meer informatie: www.stopwapenhandel.org


foto demonstratie
naar hoofdmenu  naar volgende paneel  naar vorige paneel  naar voorwoord  naar laatste paneel