Van onze coördinator

logo


De Vredesboot 2000 nr. 1

naar hoofdmenu

naar inhoudsopgave

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Met het Startweekend op 20 en 21 november 1999 in Leiden heeft ons museum zich in de schijnwerpers van de publiciteit geplaatst.
De loco-burgemeester van Leiden verrichtte de officiële starthandeling. Daarbij sprak hij uit dat het tijd werd dat aan de acceptatie van geweld een halt wordt toegeroepen. Hans Wiebenga sprak over de geest van de vredesactivisten uit het verleden en de wens om de jeugd te doordringen van het gevaar van geweld. De rest van het programma bestond uit zang, dans en toneel. Jos Linnebank zong over “mensen gevraag om de vrede te leren” en het Vlaams Toneel besloot de startdagen met “De dag dat Tommy drie werd”, een stuk over de concentratiekampen waar iedereen stil van werd.
Onze eigen tentoonstellingen waren er allemaal aangevuld met enkele tentoonstellingen van anderen. De inrichting van de ruimten werd gedaan door een ploeg jongeren uit vele landen die door de organisatie Vrijwillige Internationale Actie hierheen gehaald waren. Naast tentoonstellingen waren er ook video’s, spandoeken, affiches, vlaggen en een computerquiz.
Inmiddels is ons groepje vrijwilligers weer druk in de weer met het vervolmaken van bestaande en het maken van nieuwe tentoonstellingen. Erg blij zijn we met de kleurrijke tentoonstelling “A Vision Shared” die het Britse Peace Museum ons schonk. Deze tentoonstelling – die de geschiedenis van de Vredesbeweging vertelt aan de hand van kunstuitingen – is inmiddels vertaald door Chris Geerse en wordt nu afgedrukt door Henk Stappershoef. De Nederlandse naam is “Gedeelde Visie”.

De verhuur van al die tentoonstellingen is inmiddels gestart. Ook op internet laten we steeds meer van onze collectie zien. Jongste aanwinst daar is een verzameling vredesgedichten bijeengebracht en ons ter beschikking gesteld door André Leijssen.

Veel energie gaat op dit moment ook zitten in de voorbereidingen voor de aanschaf van een schip. We hebben er al één op het oog!

Een speciale oproep voor mensen die het plakken en inrichten van een tentoonstelling willen doen. We kunnen het werk niet meer aan. Hulp dringend gewenst.
Nico Faber, tel. 071-5211472

hoofdmenu     inhoudsopgave     info museum     uw reactie

Updated: 15 april 2002