NAAR JAPAN EN VERDER

logo


De Vredesboot 1999 nr. 1

naar hoofdmenu

naar inhoudsopgave

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

In november 1998 bezocht ik in Japan de derde Internationale Conferentie van Vredesmusea. Het bestaan van deze vorm van musea intrigeert me al sinds 1993. In dat jaar las ik erover in het blad van Kerk en Vrede in een artikel naar aanleiding van de eerste Internationale Conferentie van Vredesmusea in 1992 in Bradford in Engeland. Daarna volgden bezoeken aan een tiental Europese vredesmusea, werd me door Pax Christi gevraagd om waarnemer te worden bij het project Anti-Oorlogsmuseum en bezocht ik in 1995, evenals Hans Wiebenga en Hein van der Kroon, de tweede Conferentie te Schlaining in Oostenrijk. Ook correspondeerde ik veel over vredesmusea, vooral met Peter van den Dungen van het Internationale Netwerk van Vredesmusea.

De derde Conferentie vond plaats in Osaka en Kyoto en duurde vijf dagen. De 230 deelnemers eraan waren, behalve uit Japan, afkomstig uit enkele Europese landen, de Verenigde Staten, Canada, enkele andere Aziatische landen (Viëtnam, Cambodja, India, Oezbekistan, Korea, China en Taiwan) en één Afrikaans land (Kenia). De bijenkomsten vonden plaats in het Osaka Peace Centre en het Kyoto Museum for World Peace (van de Risumeikan University). Er waren inleidingen en historische overzichten van de beweging van vredesmusea en parallelle sessies met museumpresentaties. Belangrijke betekenis had daarbij zeker de kans om oude contacten te onderhouden en nieuwe te leggen.

Voor niet-Japanse deelnemers was er een mogelijkheid om ook naar Hiroshima, Nagasaki of Okinawa te gaan. Zelf kwam ik in Nagasaki met zijn diepe indruk makend Nagasaki Atomic Bomb Museum. En ook in het tweede vredesmuseum daar: het Oka Masaharu Memorial Peace Museum. Dit museum schenkt aandacht aan de Japanse koloniale oorlogen en aan Japanse oorlogsmisdaden, aan Koreaanse slavenarbeiders en Koreaanse overlevenden van de atoombom in Nagasaki. Na de conferentie bezocht ik nog in Tokio, met een uit die stad afkomstige conferentiedeelnemer, het Display House of the Fifth Lucky Dragon, het Peace Museum of Aitama, het War Memorial Museum (overigens geen echt vredesmuseum) en de Kanagawa Plaza for Global Citizenship (Yokohama).

In mijn visie blijven voor ons museum bezoeken brengen aan en contacten onderhouden met andere vredesmusea en vredesorganisaties belangrijk. Het kan daarmee ideeën opdoen voor eigen tentoonstellingen, eventueel ook te realiseren in samenwerking met anderen, en ook voor het uitwisselen van tentoonstellingen. Graag wil ik er hier nog voor pleiten dat naar de vierde Conferentie, zeker als die in Vlaanderen wordt gehouden, opnieuw bestuursleden worden afgevaardigd, en tenslotte wil ik onderstrepen dat het doel van vredesmusea, namelijk om bij te dragen aan een echte vredescultuur, een bijzondere aantrekkelijkheid heeft.

Gerard Lössbroek

hoofdmenu     inhoudsopgave     info museum     uw reactie

Updated: 15 april 2002